Tuesday, 18 March 2014

Makanan Terbaik di Dunia

Assalam uollss,


Hari ni dida nak memperkenalkan kepada uollss tentang 8 makanan yang terbaik dunia, dimana ia ada disebut didalam hadis dan Al-Quran. Bagi yang tak tahu, mai sini dida nak share bersama-sama dgn uollsss… Moga kita semua dapat manfaat dan kebaikan bersama.

Makanan ni sangat2 istimewa tau... sb apa dida cakap istimewa kerana makanan ini adalah makanan sunnah dan makanan kegemaran Nabi. Makanan2 ini telah disebutkan didalam Alquran dan hadis Nabi, tentang khasiat dan kelebihannya, Subhanallah!!! Hanya Allah maha kuasa atas sesuatu. Makanan ini bukan setakat bagus untuk otak kita je, malahan bagus untuk kesihatan kita. Tambahan pula makanan yang terbaik didunia ni, semuanya ada terdapat didalam Alquran dan Hadis tau...hehehe... Sekadar perkongsian untuk semua. Benda baik kene la share... So bagi yang tak tau xpe mai kita berkenal kenalan dulu dengan makanan2 sunnah ini dahulu...:)

1. Delima          

* Fiman Allah: " Dan (Kami jadikan) kebun - kebun dari anggur dan zaitun serta buah delima yang sama dan yang tidak sama (bentuknya), Perhatikanlah kamu pada buahnya apabila ia berbuah dan ketika masaknya.." Surah Al- An'am ayat 99
* Fiman Allah: " Dan (Kami jadikan) kebun - kebun dari anggur dan zaitun serta buah delima yang sama dan yang tidak sama (bentuknya), Perhatikanlah kamu pada buahnya apabila ia berbuah dan ketika masaknya.." Surah Al- An'am ayat 99

Antara Khasiat Delima

Kaya dengan unsur zat besi. Proses pembinaan darah merah. mengurangkan risiko penyakit anemia. mempunyai kadar antioksidan yang paling tinggi diantara buah-buahan yang lain. Buah delima mengandung potassium yang besar isipadunya, Mengandungi mineral-mineral lain seperti fosfor, kalsium, besi, dan sodium, vitamin A, B1, B2, B3, dan C. Bertindak bersama sodium, potassium mengatur ekuilibrium air tubuh dan menjaga detak jantung agar tetap normal. Meningkatkan kepekaan saraf dan otot agar berfungsi secara teratur, mencegah edema dan mengurangi kadar gula di dalam darah. Buah delima juga dapat menghilangkan rasa letih otot dan menguatkan jantung. 2. Kismis

* Dalam Tibb An-Nabawi menyebut hadis yang bermaksud: " Sebaik - baik makanan ialah buah zabib (kismis). Ia menghilangkan keletihan, menguatkan urat saraf, meredakan kemarahan, mencerahkan warna kulit dan mengharumkan bau hidung serta mulut"

* Nabi Muhammad SAW bersabda : “Barangsiapa memakan kismis merah sebanyak 21 biji setiap hari sebelum sarapan pagi, maka dia tidak akan tertimpa penyakit kecuali kematian”.

Antara Khasiat Kismis

Menguatkan jantung, menghilangkan penyakit, menghilangkan panas dan memulihkan kesihatan jiwa. Kismis dapat menghilangkan kepahitan (hempedu/cairan kuning), menghilangkan lendir, menyihatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan letih. Kismis juga dapat meningkatkan keupayaan untuk menghafal.

3. Kurma          

* Firman Allah swt dalam surah Maryam: Ayat 25-26. "Dan goyanglah pangkal pohon kurma itu ke arahmu, nescaya pohon itu akan menggugurkan buah yang masak kepadamu, maka makan serta minumlah dan bersenang hatilah kamu"

Antara Khasiat Kurma

Terkawal daripada kejutan syaitan dan sihir pada hari itu”. Unsur zat besi dan kalsium yang terdapat di dalam buah kurma adalah unsur yang paling tinggi bagi membentuk susu ibu. Ianya juga berperanan dalam pertumbuhan kanak-kanak damit dan pembentukan darah dan sumsum tulang. Makanan yang paling pantas diproses sebagai bekalan tenaga. Kurma tersebut akan segera dibakar dan ia akan disalurkan ke bahagian anggota lain dan otak.


4. Habbatus sauda'          

* Sabda Rasulullah: "Tetaplah kamu dengan Habbatus sauda' ini, kerana padanya terdapat penawar bagi segala penyakit kecuali as - saam (mati)" Hadith Riwayat Hadith dan Muslim.

Antara Khasiat Habbatus Sauda’

Terapi untuk mengaktifkan enzym adenylylclase yang bertanggungjawab terhadap perubahan spesifik dalam peringkat-peringkat usia. Terdapat penawar bagi segala penyakit kecuali As-Saam (mati)”. Hadith Sahih Bukhari Muslim.


5. Za'faran          

* Sayidina Ali pernah menyatakan: " Sesiapa mengambil sebahagian za'faran dan su' di satu bahagian dicampur dengan madu, diminum sebanyak dua sudu pada setiap hari, maka ia dikagumi tentang ingatannya, sehingga dituduh melakukan sihir "

Antara Khasiat Za’faran / Saffron

Sangat kaya dengan vitamin B1 dan B2 (Riboflavin & Tiamin). Membantu menyempurnakan proses penghadaman, menguatkan ingatan, merawat anemia, mengawal tekanan darah & kolestrol, mengurangkan risiko serangan sakit jantung, mengurangkan keletihan, sembelit, bias-bisa sendi, penenang & juga peransang tenaga batin. Membina daya ketahanan menghadapi pelbagai penyakit seperrti asma dan demam biasa.


6. Madu          

* Firman Allah: " Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam - macam warnanya, di dalamnya terdapat penawar yang menyembuhkan bagi manusia" Surah An - Nahl ayat 68 - 69

Antara Khasiat Madu

Mengandungi aneka zat makanan seperti karbohidrat, protein, asid amino, vitamin, mineral, dekstrin, pigmen tumbuhan, komponen aromatik dan antibiotik.
Kandungan karbohidrat dalam madu adalah yang tertinggi di antara produk-produk ternak yang lain seperti susu, telur, daging dan mentega.
Penawar bagi kebanyakan penyakit (dengan izin Allah).7. Zaitun          

* Firman Allah: " Dari pohon itu (zaitun) yang berasal dari bukit Sinai mengeluarkan minyak dan makanan" Surah Al Mukminin ayat 20

Antara Khasiat Zaitun

Penambah zat makanan, mencuci dan membaik pulih perut dan menjadi penawar racun. Membantu pesakit gastrik dan juga yang mengalami kegagalan fungsi buah pinggang. Bertindak sebagai pelicin dan pelembut kepada kulit yang mengalami ekzema dan psoriasis seterusnya dapat meremajakan kulit. Mengandungi asid lemak tidak tepu yang dikelaskan sebagai “monounansaturated” yang mampu merendahkan kolesterol berbahaya di dalam darah.


8. Buah Tiin          

* Riwayat dari Abu Zar r.a. bahawa Nabi SAW dihadiahkan satu bekas buah tin.Lalu Nabi SAW mengajak sahabat-sahabatnya makan.Nabi pun turut sama makan.Kemudian baginda SAW bersabda :”Kalau aku perkatakan tentang buah yang diturunkan dari syurga, nescaya aku katakan inilah dia. Kerana buah-buahan syurga tidak berbiji. Oleh itu makanlah buah ini. Sesungguhnya dia menghentikan penyakit buasir, serta bermanfaat untuk sakit-sakit badan.”

Antara Khasiat Buah Tiin

Mengurangkan penyakit sesak nafas, membersihkan hati dan limpa, menghilangkan kahak yang berkumpul serta memberi khasiat yang baik kepada tubuh badan dan sebagai satu langkah pencegahan untuk melawan racun di dalam badan. Dikenali sebagai bahan pelancar (laxative), penahan sakit dan unsur perkumuhan air kencing (diuretik). Tidak mengandungi garam, lemak dan juga kolesterol tetapi ia mengandungi lebih tinggi kandungan galian yang lain seperti kalium, serat dan zat besi.

Actually bila nak makan sesuatu makanan, makanlah makanan tersebut dengan menyebut Nama Allah (Bismillah). Kita harus ingat bahawa setiap makanan yang kita nikmati dan makan itu mempunyai khasiatnya yang tersendiri. Namun hanya Allah yang layak memberikan kebaikan dan kesihatan kepada kita, janganlah kita menganggapkan makanan ini yang memberi kita kesihatan yang baik, ianya hanyalah sekadar usaha kita untuk mendapatkan kesihatan yang baik. Tapi kita pun kene beringat sikit... Jangan makan berlebih-lebihan kerana dikhuatiri akan memudaratkan diri kita sendiri. Jadi makanlah berpada-pada. Percayalah dengan nama Allah, insyaallah akan dapat keberkatan dan kebaikan.Wallahualam

p/s – Makan ketika lapar, berhenti sebelum kenyang. (Peringatan untuk kita bersama)Lets Healthy, Beauty and Wealthy with me... 
Eda Ariff
019-2049504
E-mail : idaariff84@gmail.com | FB : Eda Ariff | IG : edaariff

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...