Wednesday 3 August 2016

Resepi Biskut Famos Amos



Assalamualaikum semua...  

Hai korang semua, sorry la dah lama menyepi blog Dida ni. Bukan melarikan diri tau, tetapi busy skit. Terpaksa dan dipaksa memberi sedikit tumpuan pada study. Maklumlah dah last2... Tu la dah tuabaru nak study. Time muda2 tak nok belajor. Ambik koo hehehe... So bila dah lama tak buka blog dah lama gak la komen uolss semua ni Dida xdan nak jawab. Kat sini dida dapati ramai nooorrr ibu2 yang menyusukan badan, ibu2 bersalin yang bertanya kat Dida tentang penggunaan Min Kaffe a.k.a Mineral Coffee, Garlic Tablets dan juga BVAlfalfa.

But don't worry next entry Dida akan update satu entry untuk mejawab segala pertanyaan tentang tentang penggunaan Min Kaffe a.k.a Mineral Coffee, Garlic Tablets dan juga BVAlfalfa. Cume untuk hari ni Dida nak share resepi cara membuat Biskut Famos Amos atau Outmeal Crunchly Cookies. Actually resepi ni dah lama sepupu Dida yang mintak tapi apakan daya, kadang Dida ni pelupa orangnye. Maklumla banyak makan semut. Hihihi... 




Hari Raya baru2 ni, Dida ada buat Biskut Famos Amos. Saje2 je buat sebenarnya. Dida ni bukanlah pandai masak especially buat Biskut or Kek memang la failed. Coz not my favorite. Dida buat pun atas sebab permintaan org tersayang. So kene la rajin buat. Tak pandai xpe janji rajin berusaha. Bak kate Mr.B macam mana ye ayat dia. Dida pun dah lupe. Tp lebih kurang macam ni la ayatnya... Tak apa yang penting belajar masak. Nanti lama2 expert la masak. When your do something wrong, the mistakes are proof that you're trying. The best teacher is your mistake. Dari kegagalan pasti ada kejayaan. InshaAllah pasti akan berjaya. Betul tak? So inilah resepi Biskut Famos Amos yang Dida buat sumber pun Dida dapat dari Google Search  gak tapi uolss bolej je ubah ikut pada kretiviti uolss sendiri. Contohnya bole gak gantikan kekacang dengan letak cornflakes mix dengan chocolate chips je pun boleh. Kompem sedappp!!! Hehehe... 


Okay jom kitew tengok resepi dia. Kang asyik dengaq Dida duk berletiq ja kan kompem hangpa semua boring satni


Biskut Famos Amos/Outmeal Crunchly Cookies

Bahan A
250gm mentega
220gm gula pasir
200gm gula perang
2 biji telur (telur ni Dida masukkn semua sekali termasuk putih & kuning telur - xnk membazir)
1 tsp vanila

Bahan B 
250gm tepung red rose (Boleh beli kat kedai Kek ye. Bukan tepung Cap Rose tau)
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil garam halus 


Bahan C
200gm oatmeal
200gm chocolate chips
100gm chocolate masakan - dicincang kasar
100gm almond nibs - dibakar
50gm walnuts - dibakar

*Kalau Bahan C ni x lengkap atau xsemua ada.  It's okay gune je ape bahan yang ada. InshaAllah klu niat kitew nak buat untuk orang tersayang kompem sedap Biskut yang uolss buat. Belive in ur self. Okayyy!!!

Cara-cara :
1.  Bahan A, pukul mentega dan gula hingga kembang, masukkan telur satu persatu dan vanila.  Putar hingga bergaul rata.
2.  Ayak bahan B didalam mangkuk, kemudian satukan bersama bahan C, gaul hingga rata.  Kemudian gaulkan dengan bahan A hingga menjadi doh.
3.  Sudukan ke dalam loyang pembakar yang telah digris terlebih dahulu.  Bakar pada suhu 160C selama 20 minit atau hingga masak.


Antara bahan-bahan untuk membuat biskut


Setelah semua adunan dicampurkan jadi la macam gambar diatas ni...


Dah siap ape lagi jom bakaqqq!!!


Tadaaa ni la dia Biskut Famos Amos yang siap dimasak oleh Dida.


 Sedikit Pesanan Penaja dari Cik Dida
Okay selamat mencuba uolss. Love uolsss, mmmuuuaaahhh... 



Lets Healthy, Beauty and Wealthy with me... 


019-2049504

E-mail : idaariff84@gmail.com | FB : Eda Ariff | IG : edaariff





No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...