Picture dari Lia Noor Muslieah |
Assalamualaikum semua,
Korang mesti terkejutsss nape entries dida kali ini post pasal resepi cake. Pada hal family dida sedia maklum yang dida ni bukan hantu benda manis-manis especially cake. If kalau sambut hari jadi dida, dida memang tak kisah jika kek tak ada. Jika ada western food memang laju dida makan. Terutamanya domino pizza, spaghetti, lasagna cheese, roti dan macam-macam lagi la western food. Dida pun hantu makanan melayu, kalau menu kampung tu perrrhhh... memang tak akan tolak punye. Kompem makan bertambah-tambah, orang tak suh tambah pun dida akan tambah sendiri... hihihi... memang muka tak tau malu (sedar pun diri... hahaha).
Sebenarnya resepi cake ni bukan resepi dida, tapi my bizz partner punye resepi Lia Noor Muslieah, blog dia http://www.dulujanda.com/. So sebarang pertanyaan pasal resepi bole tanya kat dia la ye... Dida ni just tukang makan aje. hahaha... Actually kami kenal pun dalam bizz ni jugak dan kami didalam group yang sama iaitu under GLAM & The Diamond Circle. Bila dida tengok dia post picture cake ni terus terliur dan minta resepi. Dengan harapan my sister shasha boleh buatkan cake ni untuk adik dia ni haaa... (aku la tu) . To my sister boleh buatkan tak kek ni???
So jom kita tengok cara-cara untuk membuat NY Cheesecake Versi Mok Cik Kiah
Cake base /Lapisan bawah :
1 Biji Telor
1 Biji Telor
20z Butter
20z Caster sugar gula halus
20z Tepung gandum... Tak payah guna tepung kek. Guna tepung biasa yang dah siap di ayak. Semua bahan
ni masukkan dalam satu mangkuk pukul sehingga sebati. Tuang kan ke dalam acuan
spring release yang telah di lenserkan dengan sedikit butter. Lenserkan di
kelilingnya birai juga. Ratakan aduanan kek supaya sama rata di atas tapak
acuan.
Ketepikan.
Ramuan cheese filling.
Ramuan cheese filling.
500gms Cream Cheese
4 Biji Telor
8oz Gula Caster
225gm Sour Cream
(8oz)
2-3 Sudu Besar Tepung Gandum - ayak dahulu ye...
1.5 Camca Teh Vanilla Esen
Sebiji lemon di sagat kulitnya (2 sudu teh)
Perah lemon sebiji tadi di ambil
juice.
- Topping optional kalau tak nak bubuh topping pun tak per dear...buat topping dahulu sebelum buat kek.
- Fresh blue berry or buah strawberry. Ikut suka quantity..kalau nak guna strawberry preserve atau jem blue berry untuk di jadikan topping pun tak per. Hen tak payah buat sauce guna jem jer... pun boleh jugak...
- Kalau nak buat topping sauce fresh fruit sendiri guna empat biji strawberry hiris nipis.
- 2-3 sudu besar gula
- Perahan separuh lemon.
- Masukkan buah strawberry kedalam periok, + gula & perahan + ½ lemon.
- Jerang atas api sederhana perlahan-lahan... Jangan tambah air. Tungggu hingga gula cair dan lenyekkan strawbwry dengan sodek (senduk). Sehingga campuran menjadi pekat & likat. Sejukkan. Sapukan atas kek bila kek dah disejukkan nanti.
Bancuhan cheese filling.
- 500gm cheese letakkn dlm mangkok di room temp. 20 min untuk dia jdi lembut sikit dan mudah di pukul.
- Masukkan gula kdlm mgkok cheese dan pukul sebati...
- Masukkan telur satu satu dan pukul sebati...
- Masukkan sour cream dan pukul lagi hingga sebati msukkan grated lemon rind. Kulit lemon ..
- Masukkan esen vanilla dan lemun juice dan akhir sekali masukkan 2- 3 sudu besar tepong gandum yg diayak dan kacau sebati.
- Tuangkan kedalam acuan spring form ke atas kek base yg dah siap tadi.
- Bakar dlm ketuhar 130. -150 deg Celcius 1 1/2 jam. Bila selesai di bakar biarkan kek dlm oven dlm 40 min sebelum di keluarkan.
- Sejukkan dahulu sebelum di letakkan topping.
Selamat mencuba... (^_^ )
Picture dari Lia Noor Muslieah |
Let's Healthy, Beauty and Wealthy with me...
No comments :
Post a Comment