Monday, 17 February 2014

Kelebihan Wanita Asia

Assalamualaikum semua,

Macam mana hari ni... semua okay ke??? Jangan moody2 ye... x mo... x mo... x mo...

Hari ni eda nak berkongsi dengan semua orang tentang ape yang eda baca iaitu kelebihan wanita asia. Kite semua tau wanita asia ni bukan setakat cantik luaran dan dalaman je. Malah wanita asia ni  mempunyai personaliti yang sopan santun, kaya dengan berbudi bahasa serta mempunyai wajah yang cantik, lembut, halus dan menawan. Walaupun setiap negara mempunyai latar belakang yang berbeza, wanita asia tetap mempunyai keistimewaan yang tersendiri mengikut budaya masing-masing. Pasti anda tertanya-tanya apakah kelebihan wanita asia bukan? Antara amalan yang dilakukan untuk kulit cantik adalah melakukan perawatan tradisional menggunakan bahan semula jadi sejak turun temurun lagi. Ingin tahu lebih lanjut? Jom baca kelebihan wanita Asia sehingga menarik minat jejaka yang berada diluar sana!!!

Gambar Hiasan

Cantik cara tradisional 
Wanita Asia punya banyak rahsia cantik yang diolah daripada alam semula jadi. Di Malaysia contohnya, ada banyak ramuan tradisional yang diminum atau dipakai di badan untuk tujuan kecantikan. Wanita Jepun kebiasaannya minum teh. Hampir semua negara mempunyai rahsia turun-temurun cantik menggunakan cara tradisional mereka sendiri. Pola pemakanan warga Asia juga cenderung lebih sihat. Hal itu juga menjadi pendorong kecantikan dan rahsia awet muda wanita Asia. 

Warna kulit jadi pelindung 
Warna kulit orang Asia cenderung kuning hingga sawo matang. Semakin gelap warna kulit, semakin bagus perlindungan terhadap kerosakan akibat sinar matahari. Oleh itu, bagi anda yang memiliki kulit sawo matang seharusnya bersyukur. Wanita dengan kulit putih memerlukan perlindungan yang lebih banyak. Selain itu, kulit wanita Asia cenderung lebih halus dan lembut. Kerap kali kita lihat gadis Barat sanggup berjemur di bawah terik matahari semata-mata mahukan tona warna kulit seperti orang Asia. Jelas, mereka cemburu dengan kita! 

Tak mudah kedut  
Komposisi lemak di wajah wanita Asia lebih banyak berbanding wanita dari benua Eropah dan Amerika. Perbezaan ini menyebabkan kulit wajah wanita Asia tidak mudah berkedut. Wanita Asia juga cenderung memiliki mata yang cembung, hal ini akan membuat mereka tidak mudah mengalami mata kendur. Lemak di sekitar bibir juga lebih banyak sehingga garis lengkung senyum lebih samar.

Kemudian dari segi fizikal, wanita Asia memiliki kulit yang halus mulus dan lembut seperti sutera, jauh bezanya jika bandingkan dengan kulit wanita Barat yang kasar dan berbulu lebat. 

Tulang wajah lebih halus  
Dibandingkan gadis dari benua Eropah dan Amerika, struktur tulang wajah wanita Asia lebih halus. Tulang pipi tidak terlalu menonjol, tulang dagu juga lebih halus dan membujur. Hal ini membuatkan wajah wanita Asia tampak lebih lembut. Sedangkan wanita Barat memiliki struktur tulang yang lebih tegap, tulang hidung lebih menonjol, tulang pipi tinggi dan tulang dagu lebih terlihat. 

Lambat beruban  
Rambut orang Asia lebih cepat tumbuh dibandingkan masyarakat Carribean mahupun Caucasian. Menariknya, rambut kita tumbuh 1 hingga 3 sentimeter setiap bulan. Lebih menyenangkan apabila rambut kita lambat untuk mengalami kebotakan berbanding masyarakat luar lain. Selain botak atas faktor usia, rambut beruban orang Asia juga lebih lambat daripada bangsa lain. 
Tidak perlu bersusah payah mewarnakan rambut. Sedia kala memiliki rambut hitam pada waktu orang lain mewarnai rambut? Anda harus bangga dengan hal ini. Rambut asli Asia mengandungi medulla yang banyak pigmen warna gelap membuatkannya berkilau dan lembut. Namun kerana rambut kita lebih tebal dan panjang, kadangkala ia lebih cepat kering. Perlu rajin melakukan ‘rawatan’ dengan nutrisi untuk mengekalkan kelembapannya.

Eda Ariff
019-2049504 (PM@Whatsapp)
idaariff84@gmail.com

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...